Nederland zoemt, laat ook de Donderberg zoemen

Wilde bijen en hommels zijn van cruciaal belang voor onze voedselvoorziening. Zij bestuiven zo’n 80% van alle planten en voedselgewassen in Nederland. Helaas gaat het niet goed met de wilde bij, want er is een groot tekort aan voedsel en geschikte leefruimte, vooral op het platteland. In het project Nederland Zoemt legt Landschappen NL verspreid over heel Nederland 300 nieuwe broed- en leefplekken en worden bestaande en nieuwe leefgebieden van wilde bijen in Nederland met elkaar verbonden. Op 9 en 10 maart is er een actie geweest waarbij mensen samen met landschapsvrijwilligers aan het werk waren om de eigen omgeving
bijvriendelijker te maken. Ook wij kunnen er op de Donderberg iets aan doen.

Tips om je tuin aantrekkelijker te maken voor bijen:

 • Plaats een bijenhotel
  Maak zelf hotelkamers voor solitair levende wilde bijen door boomstammetjes met verschillende doorsnedes onder een afdakje bij elkaar te binden. Bestel een bijenhotel met 20% korting bij IVN ( zie aanbieding winkel.ivn.nl/bijen, kortingscode NPL-BIJ2018 ) of koop bij Gamma, Praxis of Stox een bijenhotel. Er is veel variatie dus voor elke tuin een passend hotel.
 • Plant (biologisch geteelde!) bloemen waar bijen op afkomen
  Hemelsleutel, herfstaster, muurpeper, lavendel, Kattenkruid, Blauwe knoop en Zonnehoed zijn echte bijenlokkers. Ook houden bijen van kruidenhoekjes met o.a. Rozemarijn en Tijm. IVN verkoopt speciaal samengesteld bijenmengsel.
 • Vermijd onkruid- en ongediertebestrijders
  Gelukkig zijn er steeds minder giftige producten te koop in tuincentra en supermarkten. Toch kunt u beter de middeltjes om mieren, onkruid of andere ongewenste dieren en planten uit de tuin te houden vermijden, deze zijn vaak schadelijk voor bijen. Er zijn genoeg biologische alternatieven.
 • Gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen
  Bij luizen helpt bijvoorbeeld het beproefde oma-middeltje met groene zeep en spiritus. Min 20 gram groene zeep met 20 ml spiritus en 1 liter lauw water en sproei het met een plantenspuit over de luizen.

Hopelijk zijn dit de tips die er voor zorgen dat de komende maande de Donderberg gaat zoemen. Mocht u geïnteresseerd zijn in De Donderse Moestuin honing?
Elke maandagmiddag is ons clubhuis geopend aan de Donderbergweg naast Maximina. Ria zal je dan graag voor € 3,50 een potje van onze Donderse bijen overhandigen.

© Fiel Schelfhout – Donderberg wijkblad, editie maart 2018