Nu in Galerie Donderstraal: Victorija Marfina

(uit Wijkblad Donderberg, maart 2017, door Hans Vas)

Komende maanden expositie Victorija Marfina
In zaal 6 en 9 van de Ontmoetingsruimte in de Donderie

victorija-marfinaEn ze had nog wel zo’n pràchtige licht-roze winterjas aan vanmorgen. Maar ja dat wist hij niet natuurlijk. Hij is een gastheer van de Ontmoetingsruimte en hij kwam klagen dat hij de schilderijen zo lelijk vond, die set van ‘n stuk of tien donkerblauwen in elk geval die boven de bureaus hangen. Hij wist ook niet dat het de schilderes zelve was die naast mij stond…

Een ontroerend moment! Ze pakte het wònderwel op: ze kan het waarderen als mensen spontaan hun hart uitspreken. Want ja, naast schilderen is ze professioneel hypno-psychotherapeut met een eigen praktijk sinds een paar jaar, dus ze staat haar mannetje wel, is wel wat gewend. Eerlijkheid en openheid heeft ze hoog in het vaandel: dit alles gecentreerd rond ons innerlijke kind dat we allemaal zijn en hebben en kunnen en mogen ontwikkelen, wat de eerste de beste reden kan zijn waarom je bij haar sessies zou volgen. Niet zozeer in de eerste plaats voor je problemen. Om daar vanaf te komen. Of van het roken, of je bent te dik of je hebt depressies of wat ook. Ook wel, mooi meegenomen natuurlijk, maar het gaat haar om de kernwaarden.

Het is ook de diepste reden waarom ze zèlf jaren geleden de kunst-academie in Maasmechelen is gaan doen en na zeven jaar heeft voltooid; “ik had een hobby nodig”. Dat klinkt allereerst wat vreemd uit de mond van iemand die zo goed lijkt te weten wat ze wil. Of is het omdat ze uit de Oekraïne komt en weliswaar het Nederlands perfect beheerst, maar toch….

victorija-marfina-sch1

Als je haar schilderijen, die ze de komende maanden in de Ontmoetingsruimte exposeert, langs loopt en op je laat inwerken, voel je toch wat ze met “hobby” bedoelt. En waarom ze nou juist de kunsten heeft uitgekozen. Het is die bewustwording van dat kleine kunstenaartje in ons allemaal waar het om gaat en wat je moet beschermen, dat je moet koesteren, niet omver moet laten blazen. Je kunt het cadeautjes geven, perfectioneren en tenslotte er een nieuwe balans door vinden en van daaruit ziet alles er anders uit.

M’n collega Pieter komt binnen. Die vertelt dat hij lang rondleidingen heeft gegeven in het Stedelijk in Amsterdam en o.a. mensen werden dan compleet omver geblazen door het alleen maar grote en blauwe van Yves Klein die daar hangt. Nou mensen zo ver hoeven wij dus niet te gaan: kom naar de Donderie en laat je in zaal 6 en 9 van de Ontmoetingsruimte bij de lurven pakken door de intense gelaagdheid van Victorija’s werk. En u bent allen natuurlijk ook van harte welkom op haar site www.zinvol-hypnose.nl, waar tevens al een keur van haar schilderwerk te bewonderen is. Of neem contact op voor een kennismakingsgesprek over de Hypnotherapie of haal een folder bij ons in de Ontmoetingsruimte.

Victorija is weer eens een bewijs van hoe ànders het allemaal kan en het enòrme potentieel van de Donderberg. Eén grote positieve bubbel is het eigenlijk. Komt dat zien!

© Hans Vas
victorija-marfina-sch3victorija-marfina-sch4