Onder de indruk van het stadhuis

Hoe vaak krijg je de kans om het stadhuis van boven tot onder te bekijken? Bijna nooit. Voor kinderen van de Donderberg was het dus een bijzondere kans om dit op een woensdagmiddag in mei te doen. Dertien kinderen uit de wijk bezochten die dag het stadhuis van Roermond.

Ze werden ontvangen en rondgeleid door wethouder Felix van Ballegooij (wethouder Wijkontwikkelingsproces Donderberg). De wethouder vertelde over de geschiedenis van de stad en wat er nu allemaal gebeurt. “Wat vind jij belangrijk dat er op de Donderberg moet komen?”, vroeg de wethouder. “Een bieb”, riep Umayrah vanaf de eerste rij meteen. De wethouder glimlachte en vertelde dat de gemeente daar al mee bezig is. “Toen ik zo groot was als jullie, kwam ik al vaak op de Donderberg. Er was toen een bibliotheek. Ik vind het jammer dat die er nu niet meer is. We willen graag weer een bibliotheek in jullie wijk, maar het is erg duur. Ik kan dus niets beloven.” Verder wilden sommige kinderen meer speelplekken in de wijk, terwijl anderen vonden dat die er al genoeg zijn. Ook sporten is belangrijk voor de kinderen. Kickboksen en voetballen zijn hun favoriete sporten.

Kamer van de burgemeester

De kinderen mochten rondkijken in de gewelfde kelder, de raadzaal, Statenzaal en de kamer van de burgemeester. Abdulwadud ging achter het bureau van de burgemeester staan. De jongen straalde van oor tot oor. Ja, hier ziet hij zichzelf later misschien wel staan. De kinderen vonden het erg bijzonder dat we in Roermond een vrouwelijke burgemeester hebben.
Als afsluiting klommen de kinderen de toren van het stadhuis op. Hier staat de beiaard (klokkenspel) en konden ze van bovenaf op de Markt neerkijken. Sanne vond het jammer dat ze de poppetjes van het klokkenspel niet kon zien vanuit het raam naar buiten. Daarvoor moet je nog een verdieping naar boven en dat was net iets te onveilig voor deze groep kinderen.

Cuypershuis

De kinderen bezochten het stadhuis samen met verhalenvertelster juf Meta van Appeven en Tülay Arslan van het Theehuisje in de Donderie. Dit bezoek was een vervolg op een bezoek dat de kinderen eerder aan het Cuypershuis brachten. Met deze bezoekjes leren de kinderen meer over hun stad.

Onder de indruk

De kinderen waren onder de indruk van het stadhuis. Ook de uitleg door de wethouder werd erg gewaardeerd. Het laagste cijfer voor de wethouder was een 8,5 de rest ging voor 9,2 en tienen. De kinderen gingen naar huis met waardevolle kennis over hoe een stad wordt bestuurd. Ze sloten het bezoek af met een plakje cake en een glaasje water met smaakje.