Onder de loep: jongerencoaches


(uit wijkblad Donderberg, door Wel.kom)

Onze stagiaire in Roermond, Jenna Smeets, heeft enkele afdelingen van Wel.kom onder de loep genomen. 
Als eerste in de reeks werden de jongerencoaches geïnterviewd. Wat de Jongerencoaches doen en wat hun werk inhoudt leest u hier, in het verslag van Jenna.

Jongerencoaches: ‘’Wat doen die nu eigenlijk?’’
Bijna 24/7 zijn ze bereikbaar. Doorzetten, samen spuien, chaos en uitdaging zijn de woorden die bij dit werk passen. …We hebben het hier over de jongerencoaches!

jongerencoach-welkomBegeleiding en ondersteuning jongeren van 18 tot en met 27 jaar
Dit kleine maar zeer hechte team begeleidt en ondersteunt jongeren van 18 t/m 27 jaar oud, die het moeilijk hebben op verschillende gebieden. Maar waarom jongeren van 18 t/m 27? Veel van deze jongeren hebben vaak al begeleiding gehad. Maar omdat ze 18 zijn geworden stopt die begeleiding en moeten ze ineens alles zelf kunnen en weten. Vaak loopt dat fout en dan kloppen ze aan bij de jongerencoaches van Wel.kom. Zij helpen de jongeren om zelfstandiger te worden door de jongere wegwijs te maken als het gaat om verzekeringen en betalingen, ze te helpen met het invullen van formulieren en het maken van afspraken en de jongeren te motiveren om de studie af te maken. ‘’Geen dag is hetzelfde en er is uitdaging genoeg’’.

Kop koffie, afspraak, mailtje of spontaan binnenlopen
Zo wordt er ’s morgens gestart met een kop koffie en het checken van de mailtjes die binnen druppelen, ‘s middags volgen er afspraken met jongeren die soms niet doorgaan of er komt iets tussen! Jongeren komen ook spontaan binnenlopen met een vraag of een verhaal. Een jongerencoach is er niet alleen voor het vinden van oplossingen, maar is ook een vertrouwenspersoon! ’Het is ook eens fijn om NIET over problemen te praten, maar gewoon even te kletsen over leuke en alledaagse zaken. En dat kan bij ons.’’

De jongerencoaches zitten niet alleen maar op kantoor, maar gaan ook vaker op huisbezoek bij de jongere zelf of hun ouders, of hebben vergaderingen met onder andere collega’s en externe samenwerkingspartners. Daarnaast gaan de jongerencoaches samen met de jongeren naar afspraken bij bijvoorbeeld de afdeling sociale zaken van de gemeente, huisartsen, reclassering en noem maar op.

Puzzelstukjes
‘’Er is altijd hoop iets te kunnen veranderen’’. Werken als jongerencoach is te omschrijven als het oplossen van een puzzel, waarbij soms puzzelstukjes zoek zijn of niet blijken te passen. Maar de jongerencoaches zelf zijn ook puzzelstukjes, die bijvoorbeeld weten te voorkomen dat moeder en kind uit huis worden gezet, of een regeling weten te treffen met schuldeisers waardoor er weer hoop is voor de jongere. ‘’Daar doe je het voor’’!

En na werktijd? Dan wordt er vaak nog geappt met de jongeren, als zij een dringende vraag hebben of geruststelling nodig hebben.

Jongerencoaches Wel.kom:
Shirley Nieuwhart
M 0652562827
E s.nieuwhart@welkom.nu
F Facebook.com/Shirley.jongerencoachroermond

Jackeline Hendriks
M 0652562824
E J.hendriks@welkom.nu
F Facebook.com/Jackeline.jongerencoachroermond