“Ons volk heeft geen land”

(uit Wijkblad Donderberg, september 2018, door Ibtissam Sallah)

Vandaag ben ik hartelijk ontvangen bij Maximina door een van onze nieuwe gastvrouwen voor een interview als bijdrage aan dit artikel voor het wijkblad. Aan tafel zitten we als twee gemotiveerde vrijwilligers en belangrijker als medemens van elkaar. Siska zit rechts van me ontspannen met een mooie en vriendelijke lach. Het viel me gelijk op dat ze een gouden voortand heeft en deze past bij haar lach en warme persoonlijkheid.

Soms kijkt ze boos, volgens anderen en ze begrijpt niet waarom ze dit denken . Ze kijkt dan gewoon wat serieus. Ze is trots op wie ze is en op haar oorsprong. Ik vroeg “waar kom je dan vandaan, uit welke land? “

Ze verbaast met haar antwoord “ik heb geen land. Ons volk heeft geen land.” Ik vroeg “maar hoe kan dit?” Ze legde me uit dat ze Sinti is en dat deze mensen van oorsprong nomaden zijn en lang geleden vertrokken zijn uit India naar Europa als landen België, Duitsland en Frankrijk om zich daar te vestigen. “Heb je van zigeuners gehoord?” vroeg Siska waarop ik ja antwoordde “van de TV”. Volgens Siska zijn dat de luidruchtige types, er zijn verschillende soorten.

Zelf woont ze in een woonwagen en hiermee dus letterlijk in een mobiel huis in Herkenbosch. Ze reist met haar auto een kleine zeven kilometer naar Maximina om gasten te verwelkomen en hen te helpen met vragen. Het is belangrijk de gasten te begroeten en ze een kopje thee en of koffie aan te bieden. Ik genoot van mijn muntthee, de munt is van de tuin vers geplukt door een andere vrijwilligster. De thee is opgedronken en we sluiten het gesprek af met een mooie glimlach van Siska.

Ben je ook benieuwd naar een fijne ervaring met een van onze gastvrouwen ? Voel je welkom en loop binnen. We waren het beiden eens dat er vrijheid is bij Maximina voor elke individu om er te mogen zijn. Er hangt er een vriendelijke en warme sfeer voor iedereen.

© Ibtissam Sallah