Geslaagde onthulling van Ont-Moet-Bank

Er was een enorme belangstelling voor de onthulling van de Ont-Moet-Bank in Winkelcentrum Donderberg. Wijkbewoners, kinderen van de basisscholen, bezoekers van het winkelcentrum en gemeenteraadsleden, kwamen kijken naar de onthulling van deze bijzondere ontmoetingsplek.

De Ont-Moet-Bank is een project van de Wijkraad Donderberg, met medewerking van buurtbewoners, Maximina, Bonte Avond Stichting Donderberg (BAS), basisscholen Vincent van Gogh en Kasteeltuin, Vereniging van Eigenaren van het Winkelcentrum en MET ggz. De Ont-Moet-Bank is aangekleed met kussentjes om comfortabel te kunnen zitten. Een paar flinke planten maken de gezellige ontmoethoek af.

onthulling_ontmoetbankjes33

Kinderen uit de wijk
Kinderen van de Vincent van Goghschool en de Kasteeltuin vormden samen een orkest en verzorgden live muziek. Dit gelegenheidsorkest viel enorm in de smaak bij het aanwezige publliek.

Naast ceremoniemeester Bart Knoops hield onder andere wethouder IJff een toespraak en richtte zich tot iedereen die de Ont-Moet-Bank mogelijk heeft gemaakt.

De Ont-Moet-Bank staat tegenover de bakker te staan in de centrale hal van Winkelcentrum Donderberg. Eigenlijk gaat het om drie bankjes waar makkelijk twee personen per bankje op kunnen zitten, maar met een beetje schuiven ook nog wel drie op passen. De kussentjes zijn gemaakt door bewoners uit de bewonersoverleggen, dames van Maximina en door BAS (Bonte Avond Stichting). MET ggz heeft een werkgroepje dat de bankjes schoonhoudt en de planten onderhoudt.

onthulling_ontmoetbankjes47

Initiatiefvoorstel
De gemeenteraad heeft begin 2015 ingestemd met het initiatiefvoorstel Ont-Moet-Bank. Doel van het voorstel is groepen burgers, buurtbewoners, verenigingen, scholieren, jongerenorganisaties, seniorenorganisaties, cliënten van zorginstellingen in de wijken en wijkraden uit te dagen om samen bankjes (of ander binnen het concept passend straatmeubilair) te ontwerpen. Dit is goed voor de versterking van de samenwerking en de sociale cohesie in eigen omgeving, buurt of wijk. Bovendien wordt hiermee de directe woonomgeving verfraaid. Dit levert een bijdrage aan het verder ontwikkelen van burgerkracht en voldoet aan de aanpak ‘Om!…naar nieuw samenleven’. Elk project mag maximaal € 6.000,- kosten. Er zijn ook al Ont-moet-banken in Maasniel en het Vrijveld.