Ontmoetingen (15) Gijs Sars

De restanten van een gezellig carnaval zijn nog tastbaar aanwezig in het huis. Een levensgrote foto van zijn zoon, Ralph 1 de 43ste prins carnaval van de Donderböl, kijkt toe hoe Gijs, met een schorre stem, zijn levensverhaal vertelt.

Geboren in ’s Hertogenbosch op 19 oktober 1956 groeit Gijs op in een gezin met een zus en een broer. De vele vakanties die het gezin doorbrengt op de camping de Leistert in Roggel krijgen voor Gijs al snel een romantisch tintje. Daar ontmoet hij op jonge leeftijd zijn toekomstige vrouw Ans, een echte Roer-
mondse. En dat wordt dus pendelen geblazen tussen Roermond en Den Bosch.

Op 20-jarige leeftijd gaat Gijs aan de slag als tekenaar/werkvoorbereider bij een bedrijf in Den Bosch. Een jaar voor hun huwelijk verruilt hij het bedrijf in den Bosch voor een klein installatiebedrijf in Weert. In 1979 komt er een einde aan het pendelen en geven Gijs en Ans elkaar hun jawoord. Op zoek naar een betaalbare en ruime woning in een prettige omgeving belanden ze op de Donderberg en hier wonen ze nog steeds. Enkele jaren later zet Gijs de volgende stap in zijn carrière in Sint Odiliënberg bij een groot installatiebedrijf waarvan hij later directeur wordt.

Het blijft niet lang stil in huize Sars want in de ruime woning klinken nu de vrolijke stemmen van hun twee dochtertjes en een zoontje. Betrokken bij het wel en wee van hun opgroeiende kinderen worden Gijs en Ans actief bij het schoolgebeuren van de Vincent van Gogh school. Ans zet zich in als voorleesmoeder en Gijs wordt lid van de oudervereniging en later van het schoolbestuur. En dit is pas het begin van het vele vrijwilligerswerk dat Gijs in de komende jaren zal doen: deelname aan Bewonersoverleg Vliegeniersbuurt, lid van het algemeen bestuur van de wijkraad Donderberg en bestuurslid van de SWAR.

Naast het vrijwilligerswerk stort Gijs zich in 1998 in een nieuw avontuur. Samen met zijn vrouw Ans starten zij hun eigen installatiebedrijf Sars. Het technische gedeelte komt voor zijn rekening en Ans zorgt voor de administratie. Zijn betrokkenheid bij de carnavalsvereniging de Donderböl is een verhaal apart. Het start in 2004 als zijn dochters zich aanmelden bij de dansgarde. En hoe kan het ook anders? Gijs gaat verschillende bestuurlijke functies vervullen en wordt in 2005 prins carnaval. Wie had ooit gedacht dat 13 jaar later zijn zoon hem zou opvolgen als de 43ste prins carnaval.

Is er sinds 1979 veel veranderd op de Donderberg, vraag ik aan Gijs. Hij denkt na en geeft een weloverwogen antwoord: “In de loop der jaren is de Donderberg bevolkt met mensen uit andere culturen. Het was en is niet altijd even makkelijk voor ‘oude’ en ‘nieuwe’ bewoners om elkaar in harmonie te vinden. Maar ook het gescheiden bestaan van koop- en huurwoningen leidde soms tot verpaupering. Gelukkig hebben de woningbouwverenigingen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen en zijn ze bezig met een inhaalslag aan onderhoud. De wijk krijgt weer kleur en dat is een goede ontwikkeling”.

Naast het vrijwilligerswerk en zijn bedrijf heeft Gijs nog een passie. Eenmaal per maand verzamelen 17 mannen van de roeivereniging The Oldies bij Oolder Huuske en gaan het water op. Als hij erover vertelt, glinsteren zijn ogen: “Op zondagmorgen, tussen 10 en 12, het is stil en dat is voor mij een heerlijke ontspanning”. Of Gijs nog terug wil naar Den Bosch na al die jaren? “Nee, zegt hij, ik heb eigenlijk nooit heimwee gehad. Ik heb hier alles wat mijn hartje begeert. En ik ben sinds kort voor het eerst opa. Een dag per week komt Tess, onze kleindochter, bij ons en dat is feest vooral voor Ans want zij is dan oppas-oma. Inmiddels werkt ook een van mijn dochters in ons bedrijf. En ik hoop dat ooit mijn zoon het bedrijf zal overnemen”.

Als ik naar huis fiets door de verlaten Donderbergse straten, denk ik: “Ja, Gijs Sars is een mooi mens: trots op zijn familie en op wat hij heeft bereikt, maatschappelijk betrokken, zakelijk en vooral geen woorden maar daden”.

© Ida Kersten – Donderberg wijkblad, editie maart 2018