Ontmoetingen(16) … Apurba Sengupta

In de afgelopen jaren heb ik gesprekken gevoerd met volwassenen die wonen dan wel werken op de Donderberg. Ik vind dat het de hoogste tijd is om ook eens kinderen aan het woord te laten.

Daarom kunt u nu het verhaal lezen over Apurba Sengupta. Ik hoor u al denken: ’wat een bijzondere naam. Waar zou hij vandaan komen?’ Daar geeft Apurba zelf antwoord op: “Ik ben geboren in Roermond op 30 mei 2010, ik ben nu 8 jaar. “ Op mijn verzoek schrijft Apurba zijn naam.

Zijn ouders zijn geboren en getogen in Bangladesh. Zijn vader, Krishna, is in 2005 naar Nederland gekomen. Enkele jaren later komt zijn moeder, Shimly. Met zijn drietjes kijken zij uit naar de dag dat ze officieel Nederlander worden.
Voor Apurba betekent dit groot feest. Hij vertelt: “Op die dag is er een ceremonie en alle mensen die Nederlander worden, komen dan bij elkaar. Mijn ouders moeten op de ceremonie iets zeggen en ik moet alleen maar kijken en luisteren. Dan krijgen we van de gemeente allemaal een cadeautje. En als we een paspoort hebben, kunnen we op bezoek bij mijn familie in Bangladesh en daar krijg ik ook veel cadeautjes”. Zijn ouders, die bij het gesprek aanwezig zijn, moeten er om lachen.

Apurba zit in groep 3 van de Vincent van Gogh school en heeft daar veel vriendjes maar ook veel juffen, drie in totaal: juf Monique, juf Jennifer en juf Ineke.

Als ik aan Apurba vraag wat hij het leukste vindt op school, zegt hij “Vrij kiezen, elke maandagmiddag mogen we zelf kiezen wat we doen. En ik kies dan lego”. Er moet natuurlijk ook geleerd worden op school zoals lezen, schrijven en rekenen.
Voor Apurba is dat niet altijd even makkelijk en toch heeft hij ambitieuze plannen.

”Als ik later groot ben, ga ik bij de gemeente en word ik de baas van de Donderie” zegt hij lachend. Dus gemeente Roermond maakt u zich geen zorgen over het management van de Donderie in de toekomst. Voor het zo ver is, speelt hij nu nog graag Roblox op zijn iPad en doet hij zijn best om zijn zwemdiploma te halen.

Trots vertelt Apurba dat hij tijdens de zwemles al in badje vier is. Wat is badje vier? “Dan moet je met je schoenen, broek en hemd zwemmen”.

Tijdens ons gesprek wordt er verschillende malen aan de deur gebeld. Het zijn de vriendjes van Apurba die vragen wanneer hij nu eindelijk komt spelen.

Ja, praten met een vreemde mevrouw is misschien wel spannend, maar buiten spelen met je vriendjes is toch wel leuker. En gelijk heeft hij.

© Ida Kersten – uit Donderberg Wijkblad, editie juli 2018