Onze kinderen!!

onze-kinderen-wijkblad-juni-2017

(uit wijkblad Donderberg, juni 2017, door Diana Bolk)
Heel veel mensen leven in het NU, maar onze kinderen willen straks ook nog van deze aarde genieten. Natuurlijk kun je denken “wie dan leeft wie dan zorgt” maar hebben wij er niet voor gekozen om onze kinderen in deze wereld te zetten? Moeten wij dan ook niet zorgen dat er een plek is waar ze kunnen opgroeien, leven en adem halen ?!!

Iedereen heeft wel eens gehoord van buitenschoolse opvang, maar weten we ook dat er buitenschoolse activiteiten zijn? De scholen willen de kinderen meer bieden dan alleen maar taal en rekenen. Dit zijn activiteiten waar de kids zèlf voor kunnen kiezen, daarom heet het ook buitenschoolse activiteiten.

Hun project
We zijn vandaag een kijkje gaan nemen op de Vincent van Goghschool die hier enthousiast aan mee doet. Eén onderdeel ervan is creatieve ecologie en Naomi Dahmen stimuleert/leert de kinderen van groep 6, 7 en 8 daarin. Zo ook dit project van ongeveer 8 weken wat over het milieu gaat. Naomi begint en de kinderen werken het uit, komen met voorstellen en maken het tot HUN project. Hierdoor staan ze er ook echt achter en is het niet een taak dat uitgevoerd moet worden. Daarom zijn ze zo enthousiast dat ze het ook verder vertellen, aan vriendjes en vriendinnetjes maar ook thuis. Zo kan het gebeuren dat iemand in huis iets weggooit en je dan hoort…. “dat hoort in de papierbak of moet dat niet bij het plastic?” Het is dus niet alleen een les voor de kinderen maar ook voor een breed publiek.Maar er is zelfs nog meer, want door deze projecten leren de kinderen ook samen te werken wat ook weer goed is voor later.

Ergens beginnen
Als afsluiting van het project laten ze onder de muziek van Michael Jackson – Earth Song -, hun creaties zien. Het zijn verschillende schilderijen geworden die ze samen hebben gemaakt met dingen die anders moeten/kunnen. Bijvoorbeeld: pesten, kleding, de zee, het bos en de dieren. En dat is waar dit regenboog-project ook over gaat. Samenwerken en kijken naar later en niet alleen naar NU. Bijvoorbeeld iedereen is trots als twee Nederlandse jongens een uitvinding hebben hoe ze het plastic uit de oceaan moeten halen…… Waarom gooien wij het erin?? Gemak dient de mens maar is dat wel zo…? Even met de auto naar de supermarkt waar we een plastic bakje met appels kopen, melk in een plastic fles en dit doen we in een plastic tasje. Pak de fiets ga naar de boer en pluk de appels en tap de melk. Het zijn maar kleine dingen maar je moet ergens beginnen. Je bent ook aan kleine kinderen begonnen en die wil je ook groot zien worden tenslotte… Gun ze die tijd en de aarde om dit te doen.

Dank aan de Vincent van Gogh school en de dependance op de Ambachtsingel (de oude Bloesem school) dat ze dit mogelijk maken, maar natuurlijk ook aan de Juf Naomi Dahmen.

© Diana Bolk