Op de Weekmarkt … Donderse marktwerking

Op een goeie weekmarkt is het geen week hetzelfde: ga je van de ene verrassing naar de andere. Als dat zo is hebben we op de Donderberg geen klagen want het is lang leven de variatie.

Dit keer heeft het alles te maken met de verbouwing van het centrum van onze wijk die in de afgelopen weken is begonnen. (redactie: inmiddels meerdere weken geleden, dit artikel is uit Donderberg Wijkblad, mei 2018)

Een schok ging door menigeen bij het verschijnen van de enorme plak asfalt op het grasveld waar zo vele jaren onze Koninginnedagtent heeft gestaan. Mai oh mai dat was wel even schrikken.

Goed het is tijdelijk. Okay, toen ging de schop in het stuk grond waar tot nu toe de Donderse weekmarkt had gestaan. Is nu één groot gapend gat. Archeologie mensen! Je kunt geen stukje oude wijk aanpakken of je dient het te onderzoeken. Er zal wel geen gouden helm van één onzer voorvaderen tevoorschijn komen, maar het moet toch. Op die plek wordt een waterkelder aangelegd om in de toekomst het hemelwater in op te vangen. Tevens is er is in onze nieuwe boulevardplannen ook plek voor een drinkwatertappunt.

DUS is de markt nu zo lang en voor de komende lange tijd, op de parkeerplaats naast het Winkelcentrum evenwijdig met de Donderbergweg. En groter! Want sinds de heldhaftige poging tot toch nog wat Koningsmarkt, zijn er drie standhouders blijven plakken die het hier wel elke week willen proberen. Te weten: schoenen, alles voor uw bed (hoeslakens, kussens, dekbedden etc.) en iemand met kinderkleding. De mais-man is helaas alweer weg.

Elke vrijdag Weekmarkt

Wij kunnen nog steeds terecht elke vrijdag de hele dag van 10 tot 18 uur. Bij de stuk of negen kramen. Het is een enorrum gedoe Met stroomkabels nu op deze plek, want die elektriciteitskast is natuurlijk op de oude plek blijven staan. Tel uit je winst.

Wc?

Maar brave burgers, zo langzamerhand is wel nog één ding een punt volgens mij: waar oh waar kunnen alle genieters en werkers op deze markt naar de wc? Ik hoor dat er twee winkels in het winkelcentrum zijn die al DEFECT op hun deuren hebben geplakt. Is dat echt zo of is dat om de martktwerkers en -bezoekers te weren?

De Donderie is ook niet altijd open en is ook niet blij met zoveel volk en is voor veel mensen ook best ver. Of zou er toch ergens in de alle boulevardplannen een plekje zijn bedacht waar we met onze blaas naartoe kunnen als ie te vol wordt?

Grote bewondering voor iedereen die deze markt runt en de klanten die al trouw komen, maar het moet niet van één kant komen lijkt me. Laat de gemeente of wie ook beheerder van het winkelcentrum is, die bewondering omzetten in daden door een fatsoenlijke toiletmogelijkheid – óók voor het winkelcentrum zelf! Desnoods in een hoekje van het nog steeds leeg staande winkelpand aan die kant. Goed, maar laat u de smaak van de sappetige hoentjes of de loempiaatjes en de saté’s niet hierdoor bederven. Alles komt goed.

© Hans Vas