Op de Weekmarkt … Jannie & Claudia

Toen Claudia Jannie leerde kennen stond hij op de kermis met zijn familie. Een tijd lang werkten ze samen in de zomer op de kermis en in de winter woonden ze in Roermond. Maar dit was het niet voor Claudia. Rond 1999 kreeg ze een kans om bij Dulles (de viskraam) te werken en dit groeide zover uit dat ze samen met Jannie op 1 april 2007 (nee dit is geen grap) de viskraam van Dulles over namen. Er werd zelfs in 2010 een nieuwe wagen aangeschaft met alle comfort.

Nu zult u zeggen maar hij heet nog steeds Dulles …. Dat klopt dat hebben ze ook uit respect zo gedaan naar Dulles toe. Hij was en is een begrip in Roermond, b.v. net als Bloomen Pietje. Er kunnen andere mensen in staan, maar dat maakt niet uit hoe ze heten, de mensen zullen altijd Bloomen Pietje blijven zeggen en zo ook bij Dulles.

“Wij stonden al een hele tijd op deze parkeerplaats toen ze de markt gingen uitbreiden. Natuurlijk waren wij voor, hoe meer zielen hoe meer klanten. Maar helaas voor ons maakte het niet zo veel verschil. In het begin merkte je wel iets, maar geleidelijk gingen er steeds meer kramen weg en stonden we weer op ons eigen aantal bezoekers. En zo kun je ons op woensdag in Herten op donderdag in Maasniel en op vrijdag en zaterdag op de Donderberg vinden.”

Zou je ooit nog terug willen naar de kermis? “Nee, Jannie wel, zit in zijn bloed. Maar ik niet, kan ook niet meer met mijn gezondheid. Het is ook heel anders hier als op de kermis. Elke stad andere mensen en hier heb je je vaste klanten. Die komen natuurlijk voor de vis maar ook voor de wandeling naar ons toe en natuurlijk het praatje, je wordt een vast onderdeel van hun ritme …. : effe naar Dulles voor een visje. Het wachten is nu op de verbouwing van de parkeerplaats; hoe gaan ze die indelen en waar komen we dan te staan. Want draaien we de kraam om i.v.m. de wind, dan zeggen de klanten: hé je stond er vrijdag niet. Ze kijken echt niet om een hoekie …. En dan die auto’s…. haha het liefst maken ze er een drive in van. Ze lopen dan ook te mopperen als Jan Koolen (vrijwilliger van het markt-beheer) b.v. te veel parkeerplaatsen bezet houdt voor de markt.”

© Diana Bolk – uit Donderberg Wijkblad, januari 2018