Op de Weekmarkt … Sharif Gul, het maïsmannetje

Sharif Gul komt oorspronkelijk uit Afghanistan, maar praat al een behoorlijk woordje Nederlands. Wat het voor mij iets makkelijker maakt om hem te interviewen. Eigenlijk is hij van beroep goudsmid maar hier kan hij daar geen baan in vinden, te oud!! Jaren terug wist hij al, na wat tripjes naar de USA, dat het geweldig moest zijn om net als daar gewoon lekker op straat maïs te verkopen. Niet alleen omdat het een top product is, maar omdat eigenlijk iedereen het mag eten. Het is namelijk allergie vrij …. Ja echt, geen rare dingen erin, alleen maar vitamientjes. Natuurlijk kun je zelf van alles er op doen …. Boter, zout of suiker of lekkere kruiden. Maar het blijft heel gezond en zoals hij vertelde, niet duur.

Zo begon hij vanuit huis, als mensen het vroegen, maïs te verkopen. Je kon het per stuk of een groot aantal bestellen. Als er een feest was kwam hij zelfs naar je toe. Later dacht hij dit moet toch groter kunnen en begon echt een bedrijfje. Hij heeft zelfs iets wat lijkt op een leuke maïskolf, maar in werkelijkheid is het een grote kookpot. Hierin wordt de maïs gekookt. Als je er één besteld, gaat hij op de grilplaat (hoeft niet), dan een likje boter erover heen en kies maar…. Welke kruiden of wat je erop wilt. Ook dat hoeft niet perse, het product is eigenlijk zo ook al heel lekker.

En nu heeft hij ook nog een aanhangwagen/kar besteld (komt rond juni) om nog beter zijn waar te kunnen verkopen. Natuurlijk is er ook aan de kinderen en oudere mensen gedacht (met losse tanden) en verkoopt hij ook een beker met losse maïs met ook hier weer de keuze om er dingen op te doen.

Feiten over maïs

Hier wat feiten over maïs. Het absorbeert overtollig cholesterol en helpt daarmee hart- en vaatziekten voorkomen. Het is dus een gezonde snack. Maïs bevat mineralen zoals kalium, natrium, calcium, ijzer, magnesium en fosfor. Het bevat niet veel vitaminen maar wel wat vitamine A (goed voor je ogen), vitamine C (ascorbinezuur) en vitamine B6 (foliumzuur; 15% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid).

Wat maïs ook gezond maakt, is dat het rijk is aan antioxidanten als carotenoïden, die het verouderingsproces tegen gaan. Er zit een fytonutriënt in maïs dat hoge bloeddruk tegengaat. Fytonutriënten zijn bioactieve stoffen in planten die een positief effect hebben op het menselijk lichaam. Maïs werkt goed tegen diarree omdat het deze snel stopt.

Maïs bevat wel gluten maar deze zijn heel anders van samenstelling dan bijvoorbeeld bij tarwe. De gluten in maïs veroorzaken geen coeliakie (voedselintolerantie). Maïs bevat melatonine; een stofje dat je lichaam zelf ook iedere dag aanmaakt om s’avonds goed door te kunnen slapen. Kom je moeilijk in slaap? Dan kun je eens kijken welke voeding je helpt om beter te kunnen slapen.

Bestellen of bezorgen

Wilt u wat bestellen of of wilt u dat hij langs komt …. meer info: www.maisking.nl en maisinfo123@gmail.com.

 

© Diana Bolk – Donderberg Wijkblad, editie april 2018