Rotonde ‘door de jeugd’

Rafi deelt zijn ideeën voor de verbetering van de wijk.

Op de vraag: “Hoe zouden jullie de Donderberg verbeteren?” wisten de middelbare scholieren uit het groepje van Rafi van Kruchten wel een antwoord. Rafi: “Door de rotonde aan de Koninginnelaan op te knappen verbeter je de veiligheid én de uitstraling van de Donderberg. Een plan dat ik graag met steun van de wijk tot uitvoer breng.”

Rafi is een van de 50 scholieren die sinds eind vorig jaar deelneemt aan het Jeugd-WOP. Daarmee bood hij jeugdige inspiratie aan het wijkontwikkelingsproces (WOP) dat de Donderberg rijk is. Tijdens de presentatie van alle verbetervoorstellen in het Gouvernement in Maastricht bleek het idee van het groepje van Rafi het meest kansrijk. En omdat Rafi het zelf niet bij plannen wil laten, gaat hij volgend schooljaar aan de slag met de realisatie.

Een eerste schets van het nieuwe ontwerp.

Veiligheid én uitstraling

Rafi: “We spraken zowel volwassenen die over de rotonde rijden, als kinderen die daar fietsen. Zo kwamen we tot drie verbeterpunten: een mooier en multicultureel aanzicht, de verkorting van de heuvel aan je rechterzijde als je vanaf de A73 komt en het verduidelijken van de fietspaden.”

Unieke kans

Op de vraag wat Rafi van de wijk nodig heeft voor de realisatie van de rotonde zegt hij: “Steun voor het project, vooral als er straks aan de rotonde gewerkt wordt.” Dat hij daarop kan rekenen, blijkt uit de enthousiaste reacties van Wijkraadleden Diana Bolk en Ramona Jansen: “De rotonde is de toegangspoort van onze wijk. Leuk om te zien hoe de jeugd daar creatief mee aan de slag gaat. Er zijn vanuit de Vliegeniersbuurt al langer plannen voor de rotonde. Wij zullen Rafi met die initiatiefnemers in contact brengen en hem waar nodig helpen met onze kennis. En natuurlijk de uitvoering stimuleren zodat het geen langslepend project wordt.”

Nieuwsgierig geworden? Lees meer over het Jeugd-WOP.