Vincent van Goghschool op bezoek in de Donderse Buurtkeuken

(uit Wijkblad Donderberg, november 2018, door Ibtissam Sallah)

De Donderse Buurtkeuken staat open voor de Donderberg. Samen koken en elkaar leren kennen is het doel van de Donderse Buurtkeuken. Bewoners, verenigingen, wijkraad iedereen is van harte welkom om gebruik te maken van de buurtkeuken. Natuurlijk in overleg met Maximina. Op 22 oktober werd door de kinderen van de Vincent van Goghschool gekookt. Ibtissam Sallah was er bij en maakte onderstaande sfeerimpressie…

De klok staat op vier uur en ik loop binnen in een keuken vol met jonge levendige kinderen en afscheid nemende ouders. De moeder van Thiem geeft haar zoonlief een kus en hij licht op van de liefde. Een kookles als naschoolse activiteit georganiseerd door Monique als keuken coördinator van Maximina samen met de leerkrachten van groep drie en vier van de Vincent Van Gogh basisschool. Wat een mooi initiatief en een bijzondere ervaring om zulke jonge kinderen in een kookschort te zien.

Monique stelt zich voor aan het klasje van acht leerlingen en verwelkomt ze in de levensgrote mensen keuken. “Vandaag gaan we soep maken met pastinaak, na het koken mogen jullie thuis laten proeven hoe lekker het is geworden. Echter voordat we gaan beginnen wat moeten we als eerst doen?” vraagt Monique aan de kinderen. Een pienter kind met middellang bruin haar en een ronde smoel antwoordt “je handen wassen”. “Ja dat klopt en hiervoor hebben we een plek: het waterfonteintje. ”De kinderen vormen een rij bij het fonteintje en wassen hun handen. Verder rollen ze hun mouwen op en beginnen aan de uien te snijden.

Nour in de rode trui begint traantjes te vormen uit haar mooie Perzische ogen door de uiensap en wrijft in haar oogjes. Echter dit maakt het alleen erger daarom adviseert haar kookmaatje om van haar ogen af te blijven. De acht kinderen zijn verdeeld in vier groepen van twee en ijverig volgen ze de stappen van het recept.. Ze lusten de spinazie rauw en Thiem stopt deze ook gedurfd in zijn mond, “hap ik eet een spinazieblad rauw.”

Het wordt warm in de keuken en de pannen die pruttelen. “Roeren” klinkt er in de keuken. Roeren doen ze ook allemaal en nu laten we de hitte het echte werk doen, de deksels gaan erop. En de schorten gaan af, naar buiten voor een frisse lucht hap. Ze spelen op een oude klim speeltuin.. Als laatste stap gaan we alles mixen met een mixapparaat. De volwassenen helpen de kinderen om er een egale soep van te maken. Ik zie de kinderen puffen en zweten en daarna smullen van de pastinaaksoep. “Het is klaar juffrouw” roept Thiem en zijn kook kameraadje een Turkse meisje van acht bevestigd “het is ook nog eens heel lekker.”