(uit Wijkblad Donderberg, maart 2017, door Diana Bolk)
Je loopt op straat en kijkt automatisch de huizen binnen, al is het alleen al om te kijken hoe de buren de bank hebben staan, of waar ze de TV hebben….zou dat bij jou ook staan? Maar je wandelt zo door de wijk en na een tijd valt het je op dat toch wel (op de Sterrenberg b.v.) veel huizen soms eerst plakplastic en dan vitrage en dan overgordijnen hebben. Terwijl wij alles lekker open hebben en iedereen zo naar binnen kan kijken. En dan komt de invulling…..het is daar niet pluis die hebben wat te verbergen, enz…
Maar er komt nèt iemand uit zo’n dicht geplakt huis en iedereen die mij kent weet dat ik het fijne er van wil weten. Dus ik spreek die mevrouw aan en vraag…..”Mag ik U wat vragen? Waarom heeft U niet lekker alles open en laat het licht binnen? Nu bent U misschien wel de beste klant van Essent…” Waarop ze zegt: “Nou het is bij ons de gewoonte dat we gesluierd zijn, MAAR als ik thuis ben en niemand kan naar binnen kijken dan mag de hoofddoek af. We hebben dan een sjaal bij de deur hangen voor als er aangebeld wordt. Die kunnen we dan snel omslaan en open doen.”
“Zijn er ook bepaalde regels voor?” vraag ik verder. “Ja, ik hoef thuis geen hoofddoek om als bijvoorbeeld mijn vader, zoon, oom of opa binnen komen. Dit zijn mahrams, (oftewel ze kunnen mij niet huwen). Maar komt nu mijn neef of schoonbroer of een vreemde, dan moet hij wel om (want zij kunnen mij wel huwen).
“Vanaf wanneer doen jullie de hoofddoek om?” “Ongeveer vanaf 7 jaar, dan beginnen ze ook met de lessen in de moskee om Arabisch te leren. Dat is namelijk nodig om de Koran te kunnen lezen.” Dus net zoiets als bij ons de zondagsschool, denk ik dan.
“Wat is eigenlijk het verschil tussen een hoofddoek en helemaal gesluierd?” “Nou eigenlijk is een hoofddoek al genoeg, maar het is net een puntensysteem: hoe meer bedekt is hoe meer punten hoe beter”. Zoals bij ons het verschil tussen de stad en Staphorst….
Eigenlijk best knap: mijn buurkindje komt uit Ethiopië, is 7, spreekt dus Eritrees en Nederlands en daar komt nu Arabisch bij….knap hoor.
Dan hebben wij natuurlijk ook een oordeel over het bidden… Je legt je kleedje neer en gaat op de knieën… Nee, ook het bidden heeft regels. Het wordt te veel om het uit te leggen maar zie het bijgaande voorbeeld.
Dus de volgende keer… Praat eerst met de buren voordat je ze veroordeeld of al een mening klaar hebt.
© Diana Bolk