Wijkcoach: Nejla Celebi

(uit wijkblad Donderberg, door Wendy van den Berg)

In deze reeks interviews maken we kennis met wijkcoaches vanuit het project Ontdek je (Wij(k)kracht. Het project Ontdek je (Wij(k)kracht heeft als doel om vrijwilligers op de Donderberg met kennis en vaardigheden te versterken. De deelnemers aan de cursus van afgelopen zomer zetten zich nu bewust in voor mensen in de wijk Donderberg. Zij willen bewoners als vrijwilliger werven en bewoners/vrijwilligers ondersteunen bij vrijwilligerswerk. Door het doen van vrijwilligerswerk neem je actief deel aan het leven op de Donderberg en zet je een stap op de participatieladder. Doordat er via het wijkblad Donderberg kennis wordt gemaakt met wijkcoaches zullen ze herkenbaar zijn als coach voor de wijk Donderberg.

wijkcoach-nejla-celebiNejla

Lief zijn voor elkaar en in vrede leven
Ik ben altijd al betrokken geweest bij de mensen en de maatschappij. Het maakt mij niks uit welke nationaliteit, ik kan met iedereen door één deur. Dat komt omdat ik mensen accepteer zoals ze zijn.
Ik doe dan ook erg mijn best om de mensen blij te maken en vooral om ze de positieve dingen te laten zien.

Ik kwam van Venlo naar hier en ik merkte dat er meer groeperingen waren en dat die nog weleens botsten met elkaar. Met een groep van vier personen zijn we Multikoken en Bewegen gestart. Puur om de mensen in verbinding te krijgen in een gezellige setting. En zeg nou eerlijk, niks verbindt de mensen toch beter dan lekker eten? Ik ben er zelf drie jaar bij betrokken geweest en heb toen met wat vrouwen van de Sterrenberg een theehuisje opgezet. Dat was op dat moment wat ik kon doen om de mensen uit de buurt contact met elkaar te laten maken.

Ontmoetingsplek buiten
Ik was gastvrouw in de Ontmoetingsruimte van de Donderie. Daar kreeg ik veel mee van wat er speelde en heb heel wat vergaderingen bijgewoond. Ik wil namelijk precies weten wat er gaat gebeuren en het liefst mijn steentje bijdragen. In de vergaderingen kwamen heel veel ideeën naar voren maar ik vond dat er te weinig mee werd gedaan. Samen met Jan Koolen en Diana Bolk (red. beide ook wijkcoach) hebben we de Weekmarkt bedacht. Samen met mijn schoonzus, verkoop ik daar Turkse gerechten die we aan de kraam maken. We hebben al veel vaste klanten van verschillende culturen en ook daar coach ik een beetje. We hebben nu eigenlijk buiten een leuke ontmoetingsplek gecreëerd. We staan nu elke woensdag op het Munsterplein en zaterdagen op de Grote Markt.

Van geven word je rijk
Het coachen zit me al in mijn dagelijks leven. Ik heb van thuis uit geleerd om altijd de mensen te stimuleren om positief te blijven. Mijn vader, Ozan Celebi, is troubadour en hij verbindt mensen met zijn muziek. Iemand helpen geeft me een goed gevoel. Ik ben iemand die graag helpt en geeft, want ik geloof dat je rijk wordt van geven. Wat je oogst, zaai je. Ik doe al het vrijwilligerswerk dan ook vanuit mijn hart.

Met z’n allen
Wijkcoaches vinden het fijn als mensen ons vertrouwen zodat wij ze hulp kunnen bieden. We willen ze veiligheid geven en laten weten dat ze altijd bij ons terecht kunnen. Het is nu al een stuk beter in Roermond in vergelijking met toen ik net verhuist was. Nu kan ik meer ‘Hallo’ zeggen en meer lachen. Ik voel me ook veel beter maar ik blijf me inzetten voor de verbinding tussen mensen. Ik merk nu ook dat ik veel mensen een nieuwe indruk geef en het begint met één persoon. Laat staan wat we met z’n allen kunnen!

wijkcoachDus, wil je hulp of wil je graag meehelpen? Bel dan naar de wijkcoaches of spreek me gerust aan als je me ziet.

Geschreven door: Wendy van den Berg