De klusbus staat klaar voor vertrek

Een klusjesman werkt met een boormachine

Binnenkort is het zover en zal de klusbus op de Donderberg gaan rijden. Acht klussers staan te trappelen om te beginnen. Het is nog wachten op enkele praktische invullingen. Als alles meezit, kan de klusbus in maart de weg op.

Joost van Kampen is buurtbewoner en leefcoach bij Vijf. Joost woont al ruim 20 jaar op de Donderberg: “Ik zag al langere tijd dat er mooie kansen liggen om te starten met een eenvoudig klusbedrijf. Er bestaat veel behoefte bij buurtbewoners om kleine klusjes te laten uitvoeren. Als er bijvoorbeeld een lamp kapot is, dan kunnen mensen dit wellicht zelf niet repareren. Als er dan geen familie in de buurt is die kan helpen, blijft de lamp stuk. Een klusbedrijf hiervoor bellen is meestal ook geen optie. Deze tellen vaak voorrijkosten of komen niet voor zo’n kleine klusjes. In zo’n geval biedt een sociale klusbus uitkomst. Wij zijn er juist voor deze kleine klussen.“ Veel behoefte aan een klusbus.

Al enkele jaren liep Joost met het idee rond. Het lukte echter niet om dit ook daadwerkelijk van de grond te krijgen. “Tijdens een  bijeenkomst in mei vorig jaar werd gevraagd naar ideeën om een buurtonderneming te starten. Daar kwam aan de orde dat er veel behoefte is aan een klusbus en aan een buurtrestaurant.” Ik verwacht dat de klusbus een uitkomst is voor mensen met een kleine beurs of die geen familie of kennissen hebben met twee rechterhanden. Met de gemeente zijn afspraken gemaakt over enkele eenvoudige energiebesparende maatregelingen die in opdracht van de gemeente kunnen worden opgepakt. Door op deze manier te beginnen kan de klusbus snel van start gaan zonder dat er veel administratie bij komt kijken.

Allroundklusser Yasin
Het klusbedrijf bestaat uit acht klussers die zelf op de Donderberg wonen. Klussers die door omstandigheden elders niet aan de slag kunnen. Zo zijn ze toch zinvol bezig en kunnen ze werkervaring opdoen. Door deze klussers in te zetten voor de wijk, snijdt het mes dus aan twee kanten. Een van de klussers is Yasin, die als allround klusjesman start. Yasin heeft in het verleden een ander levenspad bewandeld. Maar nu grijpt hij de kans met beide handen aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Hij kan op deze manier iets goeds betekenen voor de mensen in zijn directe woonomgeving.

Bruishuis
De klusbus werkt vanuit het Bruishuis aan de Saturnusstraat. Hier zit ook al het wijkteam van Groen & Doen. Dit wijkteam onderhoudt de groenvoorzieningen in de wijk. Naast de klusbus wordt ook gestart met een buurtrestaurant waar mensen voor een klein bedrag een gezonde en lekkere maaltijd kunnen eten. En waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en een praatje met elkaar kunnen maken. Hierover worden nog gesprekken gevoerd met verschillende wijkorganisaties. Samen met deze organisaties wordt gekeken naar de concrete invulling van een buurtrestaurant.