“We wilden iets leuks doen voor kinderen”

Ontmoet, sterke buurtverbinders uit de Donderberg, die met hun Mini Theater Dag de gemeenschap versterken.

Izzy Martines uit de Componistenbuurt en Xue-Fang Hu uit Swalmen kennen elkaar sinds de middelbare school. Izzy is dansdocent Hiphop en Xue-Fang helpt mee in de dansschool.

Donderberg For life!

Izzy is opgegroeid op de Donderberg en houdt van de wijk omdat deze multicultureel is en iedereen elkaar kent en helpt. Ze zegt: “Donderberg For life!” Xue-Fang vergelijkt de Donderberg met haar dorp Swalmen, waar de gemeenschap ook hecht is.

Mini Theater Dag

Vorig jaar zijn Izzy en Xue-Fang gestart met de Mini Theater Dag, een initiatief voor kinderen van groep 3 tot en met 8. Xue-Fang vertelt: “We wilden iets leuks doen voor kinderen. Op de Mini Theater Dag geven we workshops in dans, toneel en decorbouw. Aan het einde van de dag voeren de kinderen een voorstelling op voor hun ouders. In de herfstvakantie hebben we dit voor het eerst gedaan met 30 kinderen per dag. Het was een groot succes met veel positieve reacties van kinderen, ouders en helpers. We hebben echt genoten!”

Meedoen is gratis!

Izzy en Xue-Fang willen geen obstakels creëren. “Het is gratis voor kinderen omdat we willen dat iedereen mee kan doen en kennis kan maken met cultuur, dans en toneel. Ook het sociale aspect is belangrijk. We willen kinderen en ouders een topdag bezorgen. Sommige ouders hebben nog nooit een voorstelling van hun kind gezien en dat is voor hen heel speciaal. We willen van de Mini Theater Dag een jaarlijks terugkerend evenement maken”, aldus Izzy.

Sterke Buurtverbinders

Izzy en Xue-Fang zijn ook betrokken bij het project Sterke Buurtverbinders. Izzy werd uitgenodigd door Marlene, een actieve buurtbewoner. Izzy: “Marlene vond mij een sterke buurtverbinder en ik dacht meteen aan Xue-Fang. We zijn samen een sterk team: ik ben creatief en Xue-Fang is goed in organiseren.” Xue-Fang voegt toe: “We begrijpen elkaar goed, we zijn een topteam.”

Samenwerking en leren

Bij Sterke Buurtverbinders worden actieve mensen met elkaar in contact gebracht om samen te werken en van elkaar te leren. Izzy: “Bij de laatste bijeenkomst heb ik andere mensen leren kennen die ook met kinderactiviteiten bezig zijn. We gaan nu kijken of we samen dingen kunnen oppakken, zodat alles beter wordt.” Xue-Fang: “Je leert veel van andere mensen. Het is divers en het sociale aspect is belangrijk. Veel meer mensen zouden moeten komen, omdat het op alle vlakken goed is. Je kunt je zegje doen, elkaar helpen en samen zijn maakt gelukkig.”

De rol van Vijf

Izzy: “Anna van Vijf heeft ons in contact gebracht met Amy en Carmen van de Donderberg, die ons nu helpen tijdens Minitheaterdag. We kenden hen niet, maar nu werken we samen. Vanuit de buurt hebben we ook een fotograaf gevraagd die prachtige foto’s heeft gemaakt. Zo zie je maar dat hulp altijd voorhanden is als je elkaar kent.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op via:
t: 0475 – 38 46 39
e: info@vijf.nu