Als ik niet heb gewandeld, slaap ik slecht

Jawahir betekent in het Somalisch ‘diamant’. Haar ouders waren, na vijf jongens, enorm trots toen er eindelijk een meisje werd geboren. Al 25 jaar woont Jawahir nu in Roermond. Ze woonde eerst tien jaar op de Kemp en nu alweer vijftien jaar op de Donderberg.

Jawahir bezoekt regelmatig het Theehuisje in de Donderie. Daar ontmoet ze anderen om mee te praten of neemt ze deel aan activiteiten, zoals een workshop schilderen. Bij voorkeur praat ze zoveel mogelijk in het Nederlands, hoewel de taal, zelfs na zo’n lange tijd, nog steeds een uitdaging vormt. “Helaas heb ik nooit goed Nederlands geleerd. In 2009 heb ik slechts één jaar les gehad. Ik wil graag mijn Nederlands verbeteren, het is echt nodig om zelfstandig te kunnen zijn. Anders blijf je afhankelijk van anderen, en dat wil ik niet,” legt Jawahir uit.

Jawahir maakt dagelijks lange wandelingen, waarbij ze minimaal 10.000 stappen zet. Meestal wandelt ze een uur in de middag en na het avondeten maakt ze nog een rondje. Dit is essentieel voor haar gezondheid, omdat ze suikerziekte heeft en regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. “Als ik een dag niet heb gewandeld, slaap ik slecht,” zegt ze.

Wanneer ze niet in het Theehuisje is of aan het wandelen is, besteedt ze veel tijd aan het huishouden. In een gezin met vier kinderen is er altijd wel iets te doen. Haar kinderen zijn volwassen, maar wonen nog steeds thuis, wat soms uitdagend is vanwege de beperkte ruimte in hun huis. Desondanks woont Jawahir graag in de Componistenbuurt, waar het contact met haar buren uitstekend is.