“Door het lot kwam ik in Nederland terecht”

Acht jaar lang was Carlos Martinez kapelaan in Geleen. Totdat de bisschop hem in november tot pastoor benoemde van het cluster Roermond noord-oost. Hieronder vallen de Tomaskerk op de Donderberg, de Heilige Hartkerk (Roermondse Veld), Laurentiuskerk (Maasniel) en de kerk in Asenray. Een gesprek met de nieuwe pastoor.

Het cluster is hem niet helemaal onbekend. Zo heeft hij verschillende keren ‘uitgeholpen’ bij missen en boetevieringen. “Mensen reageerden daarom verheugd toen bekend werd dat ik de nieuwe pastoor werd. Dat voelde al direct goed voor me”, zo vertelt pastoor Martinez.

Studie verpleegkunde

Carlos Martinez komt uit Tunja in Colombia. Een bergplaatsje op zo’n 2.800 meter hoogte. “Ik krijg vaker de vraag of ik het in Nederland niet koud heb. Maar omdat Tunja zo hoog ligt, wordt het daar ook maar zo’n 14 graden”, zo vertelt de pastoor. Hij groeide op in gezin, samen met een jongere broer en had een gewone jeugd. “Ik was net klaar met mijn middelbare school en ik werd toegelaten om verpleegkunde te gaan studeren. Eigenlijk voelde ik me op dat moment nog niet geroepen door God om priester te worden. Dat ontstond pas na verschillende jaren in een gemeenschap van de Neocatechumenale weg te zijn. Daar zag ik Gods handelen. Zoals mensen die met een verslaving kampten, door het geloof in God hun verslaving te boven kwamen; of gezinnen die letterlijk kapot waren, weer zien verzoenen. Ik ervoer hoe God van de mensen houdt, onvoorwaardelijk. En ik wilde deze ervaring graag doorgeven. In 2002 ging ik naar het seminarie in Colombia.”

Nederland

Vanuit dit seminarie worden priesterstudenten overal ter wereld uitgezonden. Waar de priesterstudent naartoe gaat, bepaalt hij niet zelf. Dit gebeurt door het trekken van een lot. “Mijn lot werd dus Nederland. Ik kwam in 2003 in het bisdom Haarlem terecht, maar bestemd voor een nieuw seminarie in Limburg. Daarna verhuisde ik met een aantal priesterstudenten naar Maastricht, later Roermond en weer later naar Cadier en Keer waar het seminarie uiteindelijk zich heeft gevestigd.”

Installatie

Na zijn priesterwijding werd Carlos Martinez kapelaan in Geleen, waar hij tot november werkzaam was. Zijn installatie als pastoor in Roermond noord-oost werd op 6 december vanwege corona kleinschalig gevierd. Er was ook geen aansluitende receptie.

 

“Ik ervaar dat de nood aan persoonlijk en onderling contact juist nu erg groot is.”

 

 

Persoonlijk contact

De coronamaatregelen maken zijn introductie in het cluster lastiger. “Geen kennismakingen met werkgroepen, maar veel meer in kleine setting”, vertelt hij. “Ik ervaar wel dat de nood aan persoonlijk contact en onderling contact juist nu erg groot is. We willen als parochie mensen ondersteunen.”

Jongeren

Vanwege de corona worden er in de Tomaskerk geen vieringen gehouden. De Tomaskerk is een belangrijke kerk, zeker om jongeren binnen het geloof te betrekken. “Het is belangrijk om in de jongeren te blijven investeren”, benadrukt pastoor Martinez. “Daarom starten we zodra het weer mogelijk is met Lifeteen. We doen dan een viering en op een ander moment de bijeenkomsten. Inzetten op jongeren en vernieuwing wordt het speerpunt in 2021.”

Familie

En op persoonlijk vlak, hoopt hij dat zijn ouders hem hier komen bezoeken. “Bij mijn afscheid in Geleen is geld ingezameld voor een bezoek van mijn ouders. Door corona konden ze niet bij mijn installatie zijn. Ik hoop dat ik hen snel weer kan zien. Maar vooral hoop ik dat wij hier in Roermond noord oost als een grote familie worden, die naar elkaar weet toe te groeien. Dit is mijn droom voor deze parochies”, zo besluit pastoor Carlos Martinez.