“Ik durf weer een sportschool binnen te stappen”

Het was de praktijkondersteuner van haar huisarts die haar tipte over HealthyLIFE. Ze kampte met diabetes en ze was enkele kilo’s te zwaar. Pogingen om af te vallen strandden telkens om diverse redenen, waardoor ze weer terug bij af was. Kitty Tobben was dan ook erg blij dat ze in mei 2019 kon gaan deelnemen aan het project HealthyLIFE. Nu ruim een jaar later maakt ze de tussenbalans op. Ze is 16 kilo afgevallen, haar ‘suiker’ is stabiel en ze durft weer een sportschool binnen te stappen.

“Het voordeel van HealthyLIFE is dat je geleidelijk uitleg krijgt over dingen die te maken hebben met een gezonde leefstijl. Dan gaat het over voeding, bewegen, slapen en stress. Daarbij komt aan bod hoe deze van invloed zijn. Veel dingen waren nieuw voor mij. Door enkele aanpassingen in mijn voeding heb ik mijn diabetes nu goed onder controle”, zo vertelt Kitty enthousiast.

Ook de groepslessen zijn voor haar een stimulans. Kitty: “We hebben een gezellig groepje van acht personen. Mensen met allemaal een zelfde soort klachten. We helpen elkaar en dat motiveert om door te gaan. Iedere maand hebben we een groepsbijeenkomst en krijgen we uitleg over een onderwerp. We hebben een klapper en krijgen opdrachten voor thuis. Dat wordt de keer erna besproken.”

 

“We hebben een gezellig groepje van acht personen. We helpen elkaar en dat motiveert om door te gaan.”

Daarnaast heeft ze individuele gesprekken met de leefstijlcoach die haar begeleidt. Daarbij wordt gekeken naar de persoon die je bent en hoe je het beste uit jezelf kunt halen. Vanwege de coronacrisis zijn alle contacten online. Die coronatijd heeft een enorme impact op haar. Ze werkt in het Laurentiusziekenhuis in de schoonmaak. Dat vraagt veel aanpassingen en zorgt voor meer stress. “Ik ben nu wel weer iets aangekomen, maar nu weet ik wat ik moet doen om het weer kwijt te worden. En dat gaat me zeker lukken”, aldus een bijzonder gemotiveerde Kitty.

Kitty is positief en kan iedereen aanraden om te beginnen met HealthyLIFE. Sterker nog, ze heeft al meerdere mensen aangeraden om zich via hun huisarts aan te melden. Ze ligt nu goed op koers en wil dan ook graag de twee jaar vol maken. Met de resultaten die ze nu al heeft geboekt, gaat haar dat vast en zeker lukken.

 

 


HealthyLIFE is een gecombineerde leefstijlinterventie voor volwassenen vanaf 18 jaar. Doel is het bevorderen van een actieve leefstijl en gezond voedingspatroon. Beweegcoach Marloes Hagemans legt uit: “De interventie bestaat uit een combinatie van leefstijlcoaching en beweegcoaching waarbij Positieve Gezondheid centraal staat. HealthyLIFE is een stimulans om uw leefstijl kritisch onder de loep te nemen én om zowel uw beweeg- als voedingsgewoonten te veranderen.” Lijfstijlcoach Roeland Zeevenhoven vult aan: “Elke aanpassing in uw leefstijl kan al gezondheidswinst opleveren. Denk bijvoorbeeld aan kwaliteit van leven, zelfredzaamheid, een betere gezondheid en langere participatie in de samenleving.” Voor meer informatie kunt u terecht bij uw huisarts of praktijkondersteuner en de website van HealthyLIFE.