Maria laat onzekere periode achter zich

Maria houdt van de Donderberg, hoewel ze er niet woont. Ze komt oorspronkelijk uit Brazilië en woont nu al zeventien jaar in Nederland. Ze ontmoette haar man tijdens een vakantie in België en hij bezocht haar later in Brazilië. Uiteindelijk verhuisde ze naar Nederland.

Samen met haar man en twee zonen woont Maria in een dorpje bij Roermond. Ze vindt het moeilijk om contact te maken in haar nieuwe woonplaats omdat ze de Nederlandse taal niet goed spreekt. . Maria wil graag een opleiding volgen, maar daarvoor moet ze Nederlands begrijpen en spreken. Ze heeft geprobeerd hulp te krijgen bij het leren van de taal. Dat lukte niet. Haar man is Nederlander en die zou haar moeten helpen met de taal onder de knie te krijgen. Ook het vinden vrijwilligerswerk was lastig. Vrijwilligerswerk is namelijk goed om de taal te leren.

Maximina op de Donderberg heeft Maria geholpen met het vinden van een plek om Nederlandse les te volgen en het leggen van contacten met organisaties. Ze begon als hulp in de huishouding bij Proteion, maar helaas kreeg ze toen borstkanker. Gelukkig herstelt ze nu en kan ze zich weer richten op haar toekomst. Ze wil na de zomer Nederlandse lessen volgen en daarna een opleiding doen om werk te vinden waarin ze iets kan betekenen voor mensen.

Maria gaat vaak naar het winkelcentrum op de Donderberg. Ze voelt zich er thuis vanwege de diverse culturen. Als Braziliaanse waardeert ze de ongedwongen sfeer van de Donderberg, die ze mist in haar eigen dorp.