Mensen zijn dankbaar als een apparaat weer werkt

Zijn lichte Duitse tongval verraadt dat hij niet in Nederland geboren is. Reinhard woont echter al bijna twintig jaar in Nederland, waarvan zeven in Roermond. Nu is hij een van de twee mannen achter het Repaircafé. Elke woensdagmiddag kunnen mensen hier terecht om hun kleine elektronische spullen te laten repareren.

“Mensen komen hier met diverse spullen. Dat varieert van een radio, strijkijzer tot stofzuiger”, zo vertelt Reinhard enthousiast. “Vaak zijn apparaten wel te repareren. Maar als er onderdelen vervangen moeten worden, dan stopt het voor ons.” Soms komen mensen wel eens met heel speciale dingen aanzetten. “Zo kwam er ooit een man met een enorm grote klok die niet meer liep. Hij vroeg of we deze klok konden repareren. Dat is wel zo’n specialistisch werk, daar zijn we toen niet aan begonnen”, lacht Reinhard.

Reinhard vindt het fijn om zich met het Repaircafé nuttig te kunnen maken. “Mensen zijn dankbaar als een apparaat weer werkt en niet vervangen hoeft te worden.” Dat is niet alleen goed voor hun portemonnee, maar ook beter voor het milieu. Voor de reparatie betalen de mensen geen uurloon. Op het bureau staat een grote pot, waar een vrijwillige bijdrage in kan. Mensen komen ook voor stukje gezelligheid. Het maken van een praatje of samen een kopje koffie drinken. Jammer dat dit laatste vanwege de coronamaatregelen even niet kan.

Het Repaircafé is onderdeel van Dondersgoed spul en is elke woensdag tussen 13.30 en 16.00 uur in de Donderie geopend. Langere tijd was Dondersgoed spul gesloten vanwege de coronamaatregelen. Vanaf woensdag 5 mei is Dondersgoed spul weer geopend. Uiteraard wordt hier ook volgens de coronamaatregelen gewerkt. Loop gerust eens binnen.