Moestuin verbindt mensen en culturen

Het moestuinseizoen loopt zo’n beetje ten einde. Toch is er op deze zonnige dag nog wel bedrijvigheid in de Donderse Moestuin. Anne is druk bezig met wat klusjes rondom het tuinhuis van de moestuin.

Anne is niet alleen tuinder in hart en nieren. Ze is ook bestuurslid van de stichting die de Donderse Moestuin beheert. “Ik ben hier gestart als tuinder, samen met iemand anders deelde ik één bak. Een echte duobak dus”, lacht Anne. “Toen er enkele jaren geleden een nieuw bestuur nodig was, heb ik samen met Leon een tijdelijk bestuur gevormd. Leon is inmiddels gestopt en er zijn twee nieuwe bestuursleden gekomen.”

Met het nieuwe bestuur wordt er stevig aan de weg getimmerd. Zo is er een watertappunt bijgekomen, waardoor er niet meer met zware gieters hoeft te worden gesleept. Er zijn nu 16 bakken voor huurders beschikbaar. “We hebben ook twee hoge bakken die geschikt zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Zo kunnen mensen in bijvoorbeeld een scootmobiel ook heerlijk tuinieren”, vertelt Anne trots.

De moestuin vormt ook een echte ontmoetingsplek. “In de moestuin komen mensen met verschillende culturele achtergronden. Iedereen teelt zijn of haar groenten en kruiden op eigen wijze. Soms kijk je wel eens verbaasd hoe iemand het telen aanpakt. Als hij of zij dan uitlegt waarom het zo gebeurd, dan begrijp je het pas. Zo leren we veel van elkaar. Ook hebben we een keer per maand een soepzaterdag, met producten uit eigen oogst.”

Het bestuur van de Donderse Moestuin is ook van plan om in de zomer van 2024 een buurtfeest te houden, waarbij de samenwerking met Maximina en DB4all wordt gezocht.

Deze moestuin ligt in het hart van de Donderberg en vormt een oase van rust. Heb je interesse in tuinieren samen met anderen? Neem dan contact op met de moestuin: stichtingdondersemoestuin@gmail.com.