“Ik wil alles wat ik leer doorgeven.”

Ka Wah Mok (30) werkt als buurtsportcoach en gymleraar bij Sportservice Roermond op de Donderberg en als straatcoach in verschillende Roermondse wijken. Hij probeert zijn eigen ervaringen door te geven aan de jeugd van nu, want opgroeien is niet voor iedereen even gemakkelijk. Het mooie van zijn baan? Het zoeken en vinden van ieders talent!

ka-wah-mok_001

“Wanneer je jongeren een kans geeft om hun eigen talent te vinden en te gebruiken, geeft hen dat zelfvertrouwen en daar groeien ze van.”

 

In beweging blijven
“Iedereen maakt dingen mee die je vormen tot wie je nu bent,” zegt Ka Wah. Volgens hem zijn je persoonlijke ervaringen goud waard. Met zijn eigen ervaringen en zijn kennis op het gebied van sport, probeert hij kinderen en jongeren te coachen en te stimuleren om zo het beste uit zichzelf te halen. “Op mijn dertiende zijn mijn ouders gescheiden. Mijn tienerjaren en pubertijd waren mede daardoor een periode vol tegenslagen, maar het sporten heeft me hier doorheen geholpen. Sinds mijn tiende doe ik aan basketbal en de discipline die ik daar heb geleerd heeft me geholpen niet zomaar op te geven.”

Cruyff Court
Inmiddels heeft Ka Wah van zijn hobby zijn werk gemaakt en is hij sinds het prille begin betrokken bij het Cruyff Court op de Donderberg. “Sporten stimuleert contact en interactie met andere mensen en daar leer je veel van. Samen met mijn collega’s werk ik eraan om voor alle buurtbewoners een zo breed mogelijk programma aan te bieden op het Cruyff Court. Dat doen we met verschillende partners in de wijkontwikkeling.” Voor Ka Wah is het Cruyff Court dan ook veel meer dan alleen een trapveldje waar sportieve jongeren zich kunnen uitleven. Hier krijgen volgens hem jongeren de kans om meer vaardigheden te ontwikkelen. “Samen met Wel.kom zijn we bezig met het Heroes of the Cruyff Court-project. Hierin worden jongeren begeleid in het zelf organiseren van een evenement dat op het Cruyff Court plaatsvindt. Coaching, organiseren en werken in teamverband horen net zo goed bij sport. Zo leren jongeren
vaardigheden die ook op andere plekken in het leven goed van pas komen.”

ka-wah-mok_004

Zelfvertrouwen is de sleutel
“Wanneer je jongeren een kans geeft om hun eigen talent te vinden en te gebruiken, geeft hen dat zelfvertrouwen en daar groeien ze van.” Ka Wah beseft zich dat hij de kans om zijn eigen talent verder te ontwikkelen ook heeft gekregen als jongen die opgroeit op de Donderberg. “Wil Heimens van Sportservice gaf me die kans. Zij vroeg me in mijn tienerjaren om betrokken te raken als spelleider bij de activiteiten van ‘sport en spel’ hier in de wijk. Die kans heb ik gepakt en kwam er zo achter dat ik meer kon dan alleen goed basketballen. Dat gaf me zelfvertrouwen.”

ka-wah-mok_006

Later haalt Ka Wah door hard te werken zijn MBO diploma Sport en Bewegen en HBO diploma aan de Sporthogeschool in Eindhoven en is hij na de cursus tot Cruyff Foundation Coach uitgenodigd om een exclusieve masterclass te volgen bij de Ruud van Nistelrooy Foundation. Slechts een zeer select gezelschap wordt jaarlijks geselecteerd voor deze masterclass. Ka Wah voelde zich dus vereerd toen hij als deelnemer werd gekozen. “Als ik het opleidingstraject binnenkort afgerond heb, ben ik ambassadeur van de Ruud van Nistelrooy Foundation. Zowel tijdens de cursus van de Cruyff Foundation en als de masterclass van de Ruud van Nistelrooy Foundation leerde ik mezelf verder uit te dagen en besefte ik dat ik van betekenis kan zijn voor kinderen en jongeren. Elk kind is uniek en heeft zijn eigen talenten.”

Nu geeft Ka Wah les aan de beide basisscholen in wijk waar hij zelf als kind opgroeide en kan hij de volgende generatie Donderbergers helpen zichzelf te ontplooien. “Als sportleraar en coach wil ik alles wat ik leer doorgeven aan kinderen en jongeren zodat zij ook een kans krijgen om te schitteren. Daar hebben ze niet alleen zelf profijt van maar ook hun omgeving.”

ka-wah-mok_005