“Ik wil vrouwen helpen zelfstandig te leven.”

Fatima werkt mee in Maximina en adviseert o.a. bij de kledingverkoop en de boeken. Zij woont op de Donderberg.

Fatima Kahlil, afkomstig uit Koerdistan-Irak, heeft op de Donderberg haar plek gevonden bij Maximina. Sinds 2003 doet ze daar mee aan een kookgroep. Het was voor haar de eerste stap in het leggen van contacten met andere vrouwen op de Donderberg. Een positieve ervaring die ze graag doorgeeft aan andere vrouwen die nieuw zijn op de Donderberg en wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Fatima is sinds 1999 in Nederland. Ze weet daardoor als geen ander hoe het is om een nieuwe start te maken in een vreemd land. Ze heeft de Nederlandse taal geleerd en hier haar leven opnieuw opgebouwd. Nu helpt ze andere vrouwen een zelfstandig leven op te bouwen.

De Donderberg is een plek voor verbinding

Fatima woont sinds 2004 op de Donderberg. Ze voelt zich thuis. Het contact met de buren is heel goed en haar kinderen hebben een fijne schooltijd gehad. Door haar vrijwilligerswerk bij Maximina legde ze veel nieuwe sociale contacten. Nu moedigt ze andere vrouwen aan om contacten te leggen.

Vaak komen bij Maximina vrouwen die in de nieuwe cultuur hun weg moeten vinden. Fatima heeft dit ook meegemaakt. In sommige culturen is de man de baas en krijgen vrouwen niet de kans om een zelfstandig leven op te bouwen. “Die eigen cultuur neem je altijd mee, maar we wonen nu in Nederland en dus moeten we daar rekening mee houden. Het is voor veel vrouwen moeilijk om een eigen leven op te bouwen. Ik probeer ze aan te moedigen de taal te leren, zodat ze onafhankelijk worden en sociale contacten kunnen opbouwen. Vrouwen kunnen zoveel zelf. Ik help ze in zichzelf te geloven door met ze te praten en ze te motiveren.”

Hulp vanuit passie

Op dinsdag en donderdag is Fatima te vinden bij Maximina. Behalve met koken in de kookgroep helpt Fatima als vertaler en in de kledingwinkel. Haar opleiding Handel helpt haar om op een open manier met anderen om te gaan. “Het is belangrijk voor mij om plezier te hebben en structuur aan te brengen in de dagen. Ik praat graag met andere mensen, dat kan hier bij Maximina. In het begin durfde ik de taal niet te spreken, maar inmiddels wel. Ik vind het leuk om mensen te leren kennen en te helpen. Ik spoor anderen aan ook naast Maximina sociale contacten aan te gaan. Dit is waardevol in je leven en de Donderberg is wat dat betreft een inspirerende plek.”

Zelfvertrouwen geven

Omdat ze de Nederlandse taal spreekt en graag anderen helpt, wordt ze vaak gevraagd bij het invullen van formulieren of als vertaler. Iedereen weet haar via via te vinden. “Een keer heb ik een vrouw geholpen in het ziekenhuis. Ze moest een operatie ondergaan en ze was daar heel bang voor. Ik wilde haar niet nog banger maken door precies uit te leggen wat de dokter zou gaan doen. In plaats daarvan heb ik, na het lezen van een boek over zelfvertrouwen, haar moed ingesproken. Om haar kracht te geven, bleven we samen herhalen ‘ik ben sterk, ik ben sterk’. Ze durfde de operatie vervolgens aan.”

Fatima benadrukt dat leren en studeren belangrijk is voor het zelfvertrouwen van mensen. Maar ze weet ook dat boeken duur zijn en sommige mensen die simpelweg niet kunnen betalen. “Bij Maximina werken we samen met de stichting Kinder Zwerver Boeken. Kinderen kunnen hier gratis boeken ophalen. Het boek mogen ze terugbrengen of doorgeven aan anderen. Lezen is heel belangrijk voor kinderen, maar ook voor ouders. Ze leren er allebei van. Het is ook een goede manier om samen iets te doen. Ik vind het belangrijk om mensen te helpen vooruit te komen.”