Buurtgezinnen.nl > Gezinnen helpen elkaar bij de opvoeding

buurtgezinnen2“We zijn er niet op gemaakt om alles alleen te doen” – Freke Spijkers, coördinator Buurtgezinnen.nl in de gemeente Roermond.

De missie van de Stichting Buurtgezinnen.nl is: bevorderen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien in hun eigen gezin en voorkomen dat kinderen uit huis worden geplaatst. In diverse plaatsen in Nederland is deze stichting inmiddels actief waaronder in de gemeente Roermond. Freke Spijkers treedt hier op als coördinator en brengt vraag- en steungezinnen bij elkaar.

Wat houdt Buurtgezinnen.nl in?
“Via Buurtgezinnen.nl verbinden we overbelaste gezinnen met gezinnen uit de buurt die willen helpen. Elk gezin kan overbelast raken door allerlei oorzaken waar je niet altijd controle over hebt. Denk bijvoorbeeld aan ziekte, problemen op het werk, een scheiding, financiële problemen of langdurige stress. Soms vragen al die afzonderlijke dingen heel veel van ons en dat terwijl we al zo veel ballen in de lucht moeten houden. In de Westerse cultuur zijn we een beetje verleerd om elkaar om hulp te vragen en een eigen netwerk om op te steunen is niet zomaar meer vanzelfsprekend. Daar wil Buurtgezinnen.nl verandering in brengen.”

Wie is Freke Spijkers?
“In de eerste plaats ben ik trotse moeder van mijn dochter en mijn zoon. Het mooiste wat mij ooit gegeven is! Maar ook ik ervaar dat opvoeden soms best pittig is en dan prijs ik me gelukkig dat ik het niet alleen hoef te doen.
Ik werk als therapeut in mijn eigen praktijk “Het Kind Centraal Limburg’. Daar merkte ik dat mensen soms in een gat vallen. Dus toen ik op een dag na wat online zoekwerk op Buurtgezinnen.nl stuitte dacht ik: “Dat is het.” Laagdrempelige hulp van gezinnen voor gezinnen, niet op therapeutische basis maar op basis van gelijkwaardigheid. Voor de lange termijn en gericht op wederzijds vertrouwen. Toen ik met Buurtgezinnen.nl in contact kwam, waren ze nog niet actief in Roermond en dus ben ik meteen gaan lobbyen bij de gemeente. Dat heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat Buurtgezinnen.nl nu voor alle gezinnen in de gemeente Roermond beschikbaar is.
En daar ben ik heel blij mee. Hoe mooi is het om de verantwoordelijkheid samen te dragen? Dan is het minder zwaar en daar hebben de kinderen op hun beurt ook weer profijt van. Daarbij krijgt het kind een extra plek waar hij aandacht krijgt en veilige, warme relaties opbouwt met volwassenen. Heel belangrijk en onmisbaar voor de ontwikkeling van kinderen. Deze combinatie maakt Buurtgezinnen.nl wat mij betreft heel waardevol.”

Componisten Braderie
Tijdens Burendag op 23 september werd om 12 uur de officiële start gevierd van Buurtgezinnen.nl in Roermond door wethouder Smitsmans. Bekijk hieronder een informatief filmpje, gemaakt door RTV Roermond.

https://youtu.be/016zYQgNFxw


Gezinnen gezocht!
Buurtgezinnen.nl zoekt voor overbelaste gezinnen een steungezin in de buurt. Kan uw gezin wel wat ondersteuning gebruiken of wilt u juist steungezin zijn? Ga naar www.buurtgezinnen.nl/aanmelden.