Mini-bieb bij Basisschool De Kasteeltuin, voor iedereen die graag leest

weblogfoto-221189bs-kasteeltuinBoeken en tijdschriften om gratis te lenen, lezen, ruilen en meenemen. Voor papa’s, mama’s, opa’s en oma’s, ooms en tantes, voor iedereen die graag leest. En dat allemaal aan de Kasteel Wassenbergstraat 2 bij Basisschool De Kasteeltuin op de Donderberg. “Een mini-bieb voor de buurt,” vertelt Gody van Dillen, directeur van Basisschool De Kasteeltuin. Maar niet alleen een mini-bieb …

“Begonnen met een handjevol boeken in de mini-bieb aan de straat. En nu, met rekken in de school. Met voor elk wat wils! Tijdens schooluren (tot 17.00 uur) is een ieder welkom om ook binnen een boek of tijdschrift uit te zoeken. Lezen, lenen, ruilen, brengen, doneren. Het kan allemaal. Geen plek in de kast buiten voor te doneren boeken? Even aanbellen is voldoende,” vervolgt Gody. We nemen ze graag over.” Trouwens, wij hebben inmiddels ook wat spellen liggen die iedereen, ja ook van buiten de school, gratis kan lenen.”

gody-van-dillen-bij-mini-ruilbieb-bskasteeltuin

Buren
“Het kastje buiten is gemaakt door overbuurman Piet,” vertelt Gody met een glimlach. Eerst werd ik voor gek verklaard met het kastje buiten. ‘Dat werkt toch niet’, was één van de reacties. Nu komen zelfs buurtbewoners met ouderen van zorgcentrum Roncalli (Proteion) hier langs om boeken en/of tijdschriften op te halen. Geweldig toch! Naast deze ‘vrije’ mini-bieb is er ook nog een echte bibliotheek in de school. Hier staan boeken voor de leerlingen, van de hele kleintjes van de kinderopvang, tot de kinderen van groep 8. Alle kinderen zijn gratis lid van de bieb en kunnen hier een paar keer per week boeken lenen, ook de allernieuwste.”

Buurt zien veranderen
Gody werkt niet alleen op de Donderberg. Ze woont er ook sinds 1992. “1992 is tevens het jaar dat de Ernst Kasimir Kazerne werd gesloten. In de jaren daarna werd de kazerne gebruikt voor ontheemden en vluchtelingen, vooral uit voormalig Joegoslavië. Het kazerneterrein werd verkocht voor de bouw van het Designer Outlet in 2000. Een groot aantal van deze vluchtelingen werd toen ondergebracht in woningen op de Donderberg. Dat had een flinke impact op de wijk. “De bewoners op de Donderberg zijn heel hecht”, vertelt Gody. “Er is de laatste jaren heel hard gewerkt door iedereen en de buurt bloeit echt op. Daar dragen wij als basisschool graag ook ons steentje aan bij. Zo zijn we met de kinderen ook veel bezig met een schone buurt. We doen mee met opruimacties en ruimen regelmatig het zwerfafval rond de school op. We proberen kinderen bewust te maken geen rommel te laten slingeren op straat.”

Groeien en bloeien
imag1573-bs-kasteeltuin“Wij zijn met een heleboel dingen bezig. Kijk maar eens bij de schooltuin. Samen met leerkracht Peter van Cruchten onderhouden de kinderen de schooltuin. Wie werkt, zal ook oogsten en krijgt sla, tomaten, courgettes, etc mee naar huis. Kinderen zien hier groenten groeien en bloeien. Van het allerkleinste plantje tot krop sla. We verzorgen ook samen de dieren. Nu hebben we alleen nog kippen. Straks hopelijk ook konijnen.

Het verzorgen van dieren kan een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen. Ze leren verantwoordelijkheid, zelfvertrouwen, zelfdiscipline en het verhoogt hun empathische vermogen. Onze kippen komen trouwens uit een legbatterij. Ook dit is besproken met kinderen: wat is een legbatterij en hoe kan het anders? Trouwens… ons fantastisch mooie kippenhok is ook door overbuurman Piet gemaakt!”

“Voor dat de konijnen er kunnen komen, hebben we eerst een konijnenhok nodig. Hier moeten we ook goed over nadenken. Konijnen brengen ook kosten met zich mee: voor vaccinaties, voer, een bezoek aan de dierenarts. Ook hier praten wij over met de kinderen.” Aan ruimte buiten in ieder geval geen gebrek, blijkt als Gody de tuin laat zien. Zelfs de fruitbomen en een bijenkast ontbreken niet. “Bijen zijn onmisbaar, voor alles wat groeit en bloeit. Dat geven we kinderen ook graag mee. En wat Peter van Cruchten betreft, een korte ontmoeting met hem maakt al direct duidelijk: een leerkracht met groene vingers, voor wie de tuin een heel groot deel liefdewerk is!  “Wij kijken uit naar de lente en de zomer als de border rond de school weer in bloei staat.”

Dat er niet over een nacht ijs wordt gegaan, blijkt ook uit Gody’s verhaal over een eventueel broedkastje. Een kastje om eieren uit te broeden. “Daar moet je van tevoren goed over nadenken. Het dierenwelzijn staat voorop. Het is zeker mooi om zo’n proces van ei tot kuiken van dichtbij mee te maken. Maar zit er straks een haan tussen de kuikentjes, dan wil ik wel weten dat die terug kan naar degene waarvan we het broedkastje lenen. Want een haan hier in de buurt… met dat gekraai is de buurt, denk ik, niet blij mee.”

Talenten ontwikkelen, samen met de omgeving
“We hebben een heleboel idealen voor de kinderen van deze school, deze wijk. Wij proberen hen zoveel mogelijk te bieden, kansen om hun talenten te ontwikkelen. Dat kunnen wij natuurlijk niet allemaal zelf. We zoeken ook de samenwerking met de omgeving op. Wij werken bijvoorbeeld samen met de Koninklijke Harmonie van Roermond. Kinderen beginnen vaak met blokfluit-les. Nu hebben wij kinderen hier die cello spelen, hobo, klarinet, trompet. Met de hulp van de Koninklijke Harmonie kan ervoor gezorgd worden dat een kind een instrument in bruikleen krijgt, zodat er niet meteen een duur instrument door ouders hoeft worden aangeschaft. Dat is mooi toch? weblogfoto-250480-bs-kasteeltuin
We hebben ook een eigen schoolorkest, geleid door onze muziekleraar Harry Boom. Daarmee hebben we onlangs nog op de Weekmarkt op de Donderberg gespeeld.”

‘Het voelt goed zoveel te kunnen bieden’
“Ook bij de nieuwe Ont-Moet-Bank in het Winkelcentrum Donderberg zijn we betrokken, samen met de Vincent van Goghschool. Onze twee scholen weten elkaar goed te vinden. Wij doen steeds meer samen. Een prachtig voorbeeld is IMC Basis. Samen met de Vincent van Goghschool zijn wij de derde school in Nederland die IMC Basis uitrolt voor onze leerlingen. Meer kansen voor een hele mooie toekomst. Hier zijn wij echt heel trots op. Binnenkort gaan Cindy Brock (directeur Vincent van Gogh), en ik naar een werkdiner met staatssecretaris Sander Dekker om te bespreken wat er nog meer kan.”

“Binnen onze school is ook PSW te vinden. Zij huren een lokaal in ons gebouw. Hier kunnen kinderen terecht waarvoor extra ondersteuning in hun ontwikkeling nodig is. Het is ook fijn dat het kinderdagverblijf en peuterspeelzaal van Stichting Kinderopvang Roermond ‘schoolgenoten’ zijn.  Een logopediste is er twee dagdelen en ook CJG (Centrum Jeugd en Gezin) is bij ons te vinden. Het voelt goed zoveel te kunnen bieden.”

img-20160629-wa0004-bskasteeltuinDat de wereld weer klein is, blijkt als we het hebben over hapjes voor het Praatcafé WOP Donderberg op donderdag 16 maart bij de school. De kinderen van de moeders bij Multi Koken & Bewegen zitten bij Basisschool De Kasteeltuin op school. (NB van de redactie: iedereen die woont of werkt op de Donderberg is van harte welkom bij het Praatcafé, meld je wel even aan).

Tot volle bloei komen, daar doe je ‘t voor
 “De wijk groeit en bloeit, en wij dragen daar maar wat graag ons steentje aan bij,”vertelt Gody bevlogen. “Als je kinderen ziet glunderen, tot hun volle bloei ziet komen, daar doe je ‘t voor. En of dat nu vanuit creativiteit, muziek of sport komt. Gewoon zo mooi! We zijn daarom voortdurend op zoek naar iets nieuws, wat we deze kinderen kunnen bieden.”

Dat blijkt! Zo doen we dat op de Donderberg!

dsc_2782-klimrek-bs-kasteeltuin