Rectificatieblaadje

(uit Wijkblad Donderberg, april 2017, door Hans Vas)

Waardigste Donderbergers,

Even een paar dingen rechtzetten. Om te beginnen bleek het artikeltje over het honderdste wijkblad vanuit bepaalde dimensies (en de Donderberg heeft er veel!) ’n ietsiepietsie kortzichtig te zijn.

Volgens die opvattingers is het blaadje namelijk al veel ouder en bestond het al lang voordat het ’t beroemde blauwe boekje werd. En toen ze riepen: “toen was het O R A N J E”, begon er inderdaad iets te schemeren. Wij lazen het nagenoeg nooit, (want laten we eerlijk wezen: bij blaadjes als deze twijfelt iets in je of je nou verkapte reclame aan ’t lezen bent of serieuze stof) maar telkens lag er weer zoiets oranjes in de brievenbus. Dat weet ik nog goed. Wanneer en hoe lang en of dat voor of na(ast) het blauwe boekje bestond, geen idee meer. En daar komen we bij de kern: ik pretendeer geen onderzoek journalistiek te doen en naadloos in elkaar stekende verantwoorde stukken te presenteren.

Ga uw gang zou ik zeggen als u zulke stukken in het Wijkblad wilt zien. Ik schrijf slechts impressies en waar m’n hart van vol is. Doordat ik deze info heb gemist voelen sommigen zich ‘getraoje’, heb ik mensen gepasseerd die hard aan dat oranje boekje hebben gewerkt natuurlijk. Sommigen zijn daarvan al aan gene zijde (kun je nagaan hoe lang geleden het oranje tijdperk was) maar die spreken door de monden van de nog levenden die het opnemen voor de collega’s van toen. Nobel. Dus beste levenden: klim in de pen en vertel ons hoe dat zat. Willen we graag horen, maar ik heb niet de puf dat te gaan onderzoeken.

Wat ons brengt bij het tweede wat ik even wou recht hijsen: in de ‘Natuurlijk de Donderberg’-serie pretendeer ik ook niet de deskundige uit te hangen. Ik verwoord m’n steeds weer groter verbazen vooral. Neem nou het laatste stukje over de Roepie-Roepie mezen. Ik roep maar wat. Soort gevleugelde vlagen. Dat schrijf ik het liefste en kost ook relatief minder tijd.

Het is zeker niet wetenschappelijk onderbouwd. Ik werd erop gewezen dat alles wat ik niet vermeld en me afvraag, op internet te vinden is. Ja dank je de koekoek. Alsof ik dat niet wist. DOET u dat dan s.v.p. voor ons waarde bemerkers: ik ga het niet doen. In de overtuiging dat stukjes uit de losse pols zonder academisch fundament ook waardevol kunnen zijn, op een andere manier. Tenslotte wonen hier ook niet alleen maar professoren en heet deze wijk niet de Kastelenbuurt, maar Donderberg. Punt. Dank u en succes ermee!
© Hans Vas

NB Het Wijkblad Donderberg is ook online te lezen.